Repülési lehetőség

A repülés élménye azok számára is elérhető, akik nem rendelkeznek pilóta jogosítással és nincs repülőgépük. Repülőklubunk egyik célja, ezen feltételek megteremtése. Az úgynevezett bemutató repüléssel azok számára kínáljuk a repülés élményét, akik pilótaképzés iránt érdeklődnek. A bemutató repülés segíthet dönteni a pilótaképzés elkezdésében és abban, hogy a repülés melyik ága az, amely a leginkább közel áll a jelölt elképzeléseihez.

Repülőterünkön előre egyeztetett időpontban az alábbi formákban kínáljuk az élményt:

Bemutató repülés motoros repülőgéppel

Repülőklubunkban lehetőség van átélni a motoros repülőgéppel való repülés élményét. Motoros repülő képzésünket egy Moran MS 893 E típusú repülőgépen végezzük, amely alkalmas a PPL (Privát pilóta szakszolgálati engedély) megszerzésig való oktatásra, ezen felül pedig vontatói jogosítás megszerzésére. A motoros repülőgép kiváló alap a kereskedelmi és katonai repülés iránt érdeklődők számára is. Valamint azoknak akik csak hobbi szinten szeretnének repülni, de nincs sok idejük. Hatótávolsága 1000-1200km, így leszállás és tankolás nélkül megtekinthető hazánk bármely tájegysége (5-600km-en belül) a teljes Balatontól a Kékestetőn át az Alföldig. A repülőgép kiválóan alkalmas légi fotózásra és személyszállításra is.


Bemutató repülés vitrolázó repülőgéppel

A vitorlázó repülés teljesen más élményt nyújt egy motoros repüléshez képest. A jóval halkabb siklás során a repülőgép ugyan olyan módon képes emelkedni, ahogy a ragadozó madarak, vagy például a gólyák (gyakran csak méterekre repülve tőlük). Ez által közelebb kerülhetünk a természethez és a valódi repülés nyújtotta élményhez. Így ezt a sétarepülési módot azoknak ajánljuk első sorban, akik szeretik a természet közelségét, szeretnének érezni minden légmozgást maguk körül és szeretnének úgy repülni mint a madarak. Hátránya, hogy eléggé időjárás függő a motoros repüléshez képest. A túl erős szél, vagy az intenzív csapadék élvezhetetlenné teheti a repülésnek ezen formáját. Valamint a levegőben maradás feltétele, a megfelelő emelő légáramlatok kihasználása, melyek nem biztos, hogy ott lesznek amerre repülni szeretnénk. Ezért konkrét útvonal repülésére vagy valaminek a magasból való megtekintésére korlátozottan alkalmas. Optimális időjárási körülmények esetén, a vitorlázó repülőgéppel is a levegőben lehet maradni órákon keresztül, valamint akár több száz kilóméteres távolságok is megtehetők. Ezen felül, a légtér szabályzás korlátain belül, több ezer méter magasra is emelkedhetünk.

Bemutató repülés motoros vitorlázó repülőgéppel

TMG képzés

A motoros vitorlázó repülőgép egy olyan motoros repülőgép, melynek motoroját leállítva, képes egy kis teljesítményű vitorlázó repülőgép funkcióját ellátni. Más szóval motoros és vitorlázó repülőgép egyben. Így ezzel a géppel repülhet adott útvonalat, megtekinthet konkrét helyeket, és kipróbálhatja a vitorlázás nyújtotta páratlan élményt egyaránt. Hátránya a motoros géppel szemben, hogy a pilóta melett csak egy utast képes szállítani. Azonban kiváló első repüléshez, valamint azoknak, akik félnek kipróbálni bármely repülési formát. A motoros gépeknél alacsonyabb sebessége kiválóan alkalmassá teszi, légi fotók készítésére.